20150531

Impecta, världens bästa fröfirma har 40% rea!Oftast köper vi hobbyodlarna för mycket frön. Till mitt försvar har jag, att det går inte hitta frön till majrovor någonstans i Stochholm, och det måste jag ha. För några år sedan fanns det, men förra året var de redan borta. 

Det är också för sent för många växter i  år. Men vet du, att det går att förvara frön upp till 10 år i frysen. Papperspåsarna i en dubbel plastpåse minst, de tål inte alltför mycket fukt.Impecta är min favorit  • Frökatalogen ger även information om historia och örtmedicin
  • Alla fröer är testade och anpassade för vårt nordiska klimat
  •   Impectas grönsaker har ett EKO-alternativ att välja på
  • värnar om traditioner och bevarandet av gamla sorter. Ibland presenterar de en viss sort, som håller på att förvinna med uppmaning att  odla den för att den ska överleva
  • kategorin Kulturarv erbjuder traditionella, genuina växtarter. Vissa sorter har funnits i flera hundra år och det krävs dokumentation på hur gammal sorten är för att den ska få märkas med Kulturarv. 
  • kategorin  övriga kulturväxter omfattar gamla och ovanliga nyttoväxter som gamla kulturväxter, foderväxter, bifoderväxter, gröngödslingsväxter, biologiska bekämpningsväxter 

Läkemalva, Althaea officinalis 2013
Läkemalva
Althaea officinalis

Min Impecta-favorit.  Det finska namnet läke-stockros beskriver växtsättet. Det räcker att den är vacker och lättskött, om man inte vill experimentera med örtmediciner. Förr i tiden var dock läkemalvan populär för att behandla inflammationer i hud och slemhinnor, invärtes och utvärtes, samt luftrörsbesvär. Alteasirap var en vanlig hostmedicin i svenska apotek.

Läkemalva heter marsh mallow på engelska och det är från växten som godiset fått sitt namn. Stjälkarna skalades och man använde märgen, som hade en svampaktig textur som påminner om moderna marshmallows, och kokade denna i sockerlag varefter den torkades. Idag är marshmallows ingen hälsogodis utan görs på hårt vispad äggvita och het sockerlag med gelatin.


bild:Impecta


Mexikansk Tagetes
 Tagetes Minuta

Jag hade denna vackra ettåring länge, sådde egna frön. Vill ha den tillbaka. Sniglar  lämnar din sallad ifred, om den växer brevid denna växt. För det ändamålet duger även vanlig tagetes, men den här växten lär vara en riktig mirakelväxt.


Nedgrävd bladmassa bekämpar ogräs. Riktig vetenskaplig forskning har visat att växten innehåller ämnen som har bevisad effekt mot virussjukdomar.


Den hinner inte blomma , om man sår i år.Men eftersom bladen  används som krydda och den motverkar angrepp av nematoder (trådmask) i jorden samt de flesta skadeinsekter, kan  man tänka sig att så ett par frön ändå.


http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Tagetes+tenuifolia
Secretions from the roots of growing plants have an insecticidal effect on the soil, effective against nematodes and to some extent against keeled slugs, they also have an effect against some persistent weeds such as couch grass[[18, 20, 200]. The plant also has an effect on asparagus beetle and bean weevils. These secretions are produced about 3 - 4 months after sowing.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar