20151021

Marconi Union: Weightless och annan musik för att varva ner
                    ,

https://www.youtube.com/watch?v=nKsEqFgKhoA&ab_channel=AndreaStonini

Det här musikstycket  var en intressant upplevelse för mig . Med ADHD-kopplingar brukar jag inte kunna koncentrera mig med ljud i bakgrunden, varken lugn musik eller  annat ljud som stjäl uppmärksamheten. Men den här var ett undantag och störde inte skrivandet direkt. Så kanske det ligger lite sanning i slutsatser till experimentet som man skriver om  i artikeln nedan .

Låten använder sig av många musikaliska principer som har visat sig att ha en lugnande effekt:

- Den innehåller en regelbunden rytm som börjar på 60 slag per minut och gradvis saktar till cirka 50.
- Medan du lyssnar,  kommer din puls så småningom att matcha musikens  takt.
- Det är viktigt att låten är åtta minuter lång eftersom det tar ungefär fem minuter för den här somatiska processen, som kallas "entrainment" , att bli färdig.   När pulsen går ner leder det också tilll ett lägre blodtryck.
 Det finns ingen melodi eller sammanhängande sekvenser , som upprepas. Detta gör att din hjärna slipper försöka förutsäga vad som kommer härnäst och kan koppla av i stället.

Det där sistnämnda håller jag inte med helt. Det finns en trygghet och därmed en avkopplande effekt i lugna, bekanta melodier.


Min egen lista att varva ner

ser ut så här  idag.   Eftersom musik är kopplad direkt till  individens känsloliv , ser listan annorlunda ut för någon annan. Men jag hoppas , att  för dem , som vill lyssna på listan, fungerar den som inspiration till att hitta nya upplevelser och  favoriter.


Pachelbel - Canon In D Major.  6.15
Vangelis - Song Of The Seas 5:50 
The Flashbulb - Cloud Shadows  2.17
Anahata - Shakti   7.11
Tenhi - Etäisyyksien taa [Beyond Distances] 5.49
Brian Eno - An Ending (ascent) 4:27
Jean Michel Jarre - Waiting For Cousteau (Full Song) 46.54
Marconi Union - Weightless 8:13 


Läs mer:


A British band and a group of scientists have made the most relaxing tune in the history of man.
Weightless - by Marconi Union and Lyz Cooper, founder of the British Academy of Sound Therapy - works by using specific rhythms, tones, frequencies and intervals to relax the listener. A continuous rhythm of 60 BPM causes the brainwaves and heart rate to synchronise with the rhythm: a process known as ‘entrainment’. Low underlying bass tones relax the listener and a low whooshing sound with a trance-like quality takes the listener into an even deeper state of calm.


http://www.shortlist.com/entertainment/music/scientists-discover-most-relaxing-tune-ever


http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/8830066/Band-creates-the-most-relaxing-tune-ever.html


Marconi Union 
http://www.marconiunion.com/


Ambient - Wikipedia
I samband med Marconi  Union stötte jag på termen Ambient:
betyder "omgivande" eller bakgrund och används i första hand som benämning på en musikgenre[1], men även som ett adjektiv för att beskriva allmänt lågmäld och gäckande musik. Ambientmusik i dess renaste form karaktäriseras av lågmälda, resonanta ljud, ofta framställda med dator eller annat elektroniskt instrument, och långsam eller ingen rytm. Ordet som benämning på en musikgenre ska ha myntats först av Brian Eno under 1970-talet. Han är också det mest kända namnet inom genren.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar